Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Queen

2008.04.11

 

Eredeti felállás: John Deacon basszusgitár, ének;

                            Brian May gitár, ének;

                            Freddie Mercury billentyűsök, ének;

                            Roger Meadows Taylor dob, ének

        A rocktörténetben kevés együttesnek adatott meg, hogy 21 éven keresztül, tagcsere nélkül, folyamatosan ott legyen a rock élvonalában, a királynőket megillető helyen: a trónon. Ám, hogy ilyen is lehetséges arra a legjobb példa az angolok második számú királynője a Queen. A zenekar története 1971-ben kezdődött, amikor az alapítótagok még külön játszottak. Freddie Mercury egy Wreckage nevű formációban próbálgatta a hangját, Brian May és Roger Taylor a Smile-ban tevékenykedett. Amikor a három zenész egymásra talált, már tudták, hogy lesz valami ebből a bandából, de még nem volt basszusgitárosuk. A legegyszerűbb és legmegszokottabb módszert választották: hírdetést adtak fel egy szaklapban. A jelentkező John Deacon mindannyiuknak tetszett és így 1972-re végleges felállással létrejött az együttes, amely a Queen nevet vette fel (a Queen szó az angol szlengben női szerepet játszó homoszexuális férfit is jelent).

A zenekar az egyik legnagyobb lemezkiadó vállalathoz, az EMI-hez szerződött. Az első albumra - amely a banda nevét viselte - sem a kritika, sem a közönség nem figyelt fel. Pedig már ezek a dalok is sokat sejtettek az együttes képességeiből. A feszes ritmus, az érdekes szerepjátszó magatartás és hang, a jól megválasztott hangzás mind mind egy olyan zene felé mutattak, amely új lapot nyitott a rock aranykönyvében. Már ezen az első korongon is hallhatók a később is oly jellemző részek: az eredeti hangszerelés, a kidolgozott, megszerkesztett zenei produkció, az egyéni gitársound, falzett szolóének és szenzációs többszólamú vokál.1974-ben jelent meg a II-es számmal jelölt albumuk, amely még midíg nem hozott áttörő sikert.

Az év második felében kiadták a harmadik albumot, a Sheet Heart Attack-ot, amely már pozitív jelzéseket kapott, sőt a Killer Queen még a listákra is felkerült. Ettől kezdve a Queen elindult a világsiker felé. 1975-ben elkészítették a történelmi albumot, az egyik legjobb Queen lemeznek tartott A Night At The Opera -t, amelyből a Bohemian Rhapsody című szám, illetve annak videoklippje lett szenzációs siker. A korongról kimásolt kislemez óriási példányszámban fogyott. A hírnév és az anyagi siker arra ösztönözte az együttest, hogy lemezeikkel folytassák a bevált hangvételt és koncertjeiken a maximális látványt nyújtsák. Ezt a technika vívmányainak felhasználásával és a frontember Mercury zseniális tehetségével érték el. A neves énekes különleges hangadottságával, öltözködésével, viselkedésével, mozgásával mindent elkövetett, hogy a Queen népes rajongótábora jól érezze magát a fellépések alkalmával. A Day At The Races, News Of The World és a Jazz című lemezeken egyre inkább a megszokott zenét játszották. A gondosan felépített, összetett műveket az egyszerűbb szerkezetű dalok váltották fel. A régi We Are The Champions méltó utúda lett a Kind Of Magic. A lemezbemutató turné során a Királynő Magyarországra is eljött és hetvenezer nézőt tudott a koncertjére kicsalni. A Barcelona című albummal Freddie Mercury és együttese véglegesen a legnagyobbak közé emelkedett. 1990-ben megjelent a következő Queen korong, a Miracle.

Ettől kezdve az együttes életét beárnyékolta a döbbenetes hír: Freddie Mercury gyógyíthatatlan AIDS beteg. Bár a rajongók sokáig nem tudtak erről, az újabb Queen album, az Innuendo már utalt arra, hogy Mercury tisztában van szörnyű helyzetével. Utolsó lemezüket nem követte turné, a zenész félrevonult a nyilvánosságtól, a betegség teljesen felőrölte szervezetét. 1991 novemberében elhunyt a rock egyik legnagyobb alakja, Freddie Mercury. (Freddie 1946-ban Afrika zanzibari partjaihoz közel, egy kis fűszerszigeten születt. eredeti neve: Farookh Bulsara. Szülei irániak, anyja irodai alkalmazott, apja egy brit bíróság pénztárosa. Angol iskolába jár, megnyeri az asztalitenisz-bajnokságot. Ügyesen rajzol, tagja lesz az iskolai kórusnak, de szüleinek nincs pénze, hogy zenére tanítsák. A hatvanas évek elején Angliába emigrálnak, ahol egy művészeti iskolába jár, de, hogy fizetni tudják a tandíjat, dolgoznia kell, mosogató egy étteremben majd rakodómunkás egy áruháznál. 1967 augusztusában a london-i Marquee klubban egy Jimi Hendrix koncert után határozza el, hogy rockénekes lesz.)

Az együttes három megmaradt tagja nem folytatta a Queen történetét. 1992 áprilisában Freddie Mercury emlékkoncertet rendeztek a Wembley stadionban, ahol Brian May, Roger Taylor és John Deacon mellett felléptek mindazok a sztárok akik tisztelték és kedvelték Mercury-t. A többórás koncertet a televizió is közvetítette szerte a világon. A Queen megszünt, de legendájuk tovább él.  Még egy eredeti korong jelent meg 1995-ben a Queen-től, a Made In Heaven. Ezen az albumon olyan számok hallhatók melyek addig nem kerültek kiadásra.                   

Nagylemezek:

A CD online megvásárolható !
A Night At The Opera (1975)

A CD online megvásárolható !
Greatest Hits (1995)

A CD online megvásárolható !
Live At Wembley '86 (1992)

Queen I. (1973)

A Day At The Races (1976)

News Of The World (1977)

The Game (1980)

Greatest Hits (1981)

Queen Live Magic (1986)

At The Beeb (1992)

A CD online megvásárolható !
Flash Gordon (1980)

A CD online megvásárolható !
Queen Rocks (1997)

A CD online megvásárolható !
Made In Heaven (1995)

Queen II. (1974)

Sheers Heart Attack (1974)

Jazz (1978)

Live Killers (1979)

Hot Space (1982)

The Works (1984)

Classical Queen (1992)

A CD online megvásárolható !
Innuendo (1991)

A Cd online megvásárolható !
A Kind Of Magic (1986)

A CD online megvásárolható !
The Miracle (1990)